Bijela bodulska blaga (B.B.B.)

Bijela bodulska blaga (B.B.B.)

Termin: utorak, 26. ožujka 2019. od 18 sati

Lokacija: restoran Vinodol, Ulica Nikole Tesle 10, Zagreb

Cijena: 280 kn

Gosti vinari: Maja Cebalo i Toni Bunčić

Moderator: Ivan Salopek

Dalmatinski otoci obiluju autohtonim sortama grožđa. Posebice bijelih sorti. Ova radionica osmišljena je kao prohod kroz najznačajnije od njih, koliko god one bile opskurne onima koji razlikuju crno i bijelo. Kroz četiri vinogradarski najznačajnija otoka Dalmacije predstavit ćemo 6 autohtonih sorti grožđa. Još ne možemo pričati o ispravnom vrednovanju bogdanuše, kurtelaške, rukatca/maraštine, dok su pošip, grk, pa i vugava nešto češći odabiri šireg kruga ljubitelja vina.

Potencijal autohtonih sorti Dalmacije, posebice na otocima nije ni blizu prepoznat niti iskorišten. Unatoč trendu potražnje za lokalnim i autohtonim, otočki vinari još uvijek muku muče s prepoznavanjem njihovog blaga. Svakako u narednim godinama očekujemo da se sve veći fokus vinske javnosti okrene k tim sortama. Identitet i karakter tih vina tek treba postati jasan, obzirom da još uvijek živimo u vrijeme uniformiranih vina bez identiteta, koja su prihvatljiva svakom nepcu. Za ovu radionicu odabrali smo vina koja imaju jasan identitet i u čiju kvalitetu ne sumnjamo.

Većina vina koja ćemo kušati dolaze s Visa. Zato što ga posebno cijenimo. Tako da smo se za ovu priliku i odlučili na pripremu viške pogače, koja je samo jedno od mora lokalnih specijaliteta uz koje ova vina tek zablistaju.

Lista vina koja ćemo kušati prema otocima s kojih dolaze:

Brač

Pošip 2017. – Baković

Hvar

Moja B 2012. – Duboković

Korčula

Grk 2017. – Cebalo

Vis

Vošćice bijele 2017. – Bunčić

Vugava 2016. – Roki’s

Rukatac 2017. – Roki’s

Prijaviti se možete u nastavku:

Komentari

komentara