Planinska vina

Planinska vina

Termin: utorak, 30. siječnja u 18 sati

Lokacija: Bistro Lauba, Baruna Filipovića 23A, Zagreb

Cijena: 250 kuna

Radionica se održava u sklopu izložbe “Hrvatske planine” Stipana Tadića

Prateći zalogaji: Laubini namazi na Laubinom kruhu, izbor mini quicheva i bruschetta

Vinogradi smješteni na planinama raritet su u europskim okvirima. Zahvaljujući ekstremnim klimatskim uvjetima za vinogradarstvo, škrtim tlima, pristupačnosti i općenito teškim uvjetima za uzgoj vinove loze, posebno divljenje zaslužuju vinari koji uspijevaju planinska vina predstaviti ljubiteljima vina. Sama definicija pojma “planinsko vino” ne postoji, no kroz kušanje, vina se sama vrlo jasno predstave.
Surovost planinskog tla kod vinskih znalaca uvijek se pretpostavlja nizinskim dubokim i bogatim tlima. Zašto? Upravo zbog jedinstvenosti položaja planinskih masiva i posebnosti klime, koja otežava uzgoj, no nadoknadi na drugim parametrima koji utječu na kvalitetu onog što se naposljetku nađe u čaši. Rijetki su položaji na tim nadmorskim vinima gdje klima dopušta uvijete potrebne za uzgoj loze te dovoljno snažne lokalne sorte koje dobro funkcioniraju u tim surovim uvjetima.
Trud vinogradara nagrađuje se najčešće vrlo kvalitetnim materijalom koji može dati vrlo karakterna i uvijek jedinstvena vina. Uvijek vrlo cijenjeni “terroir” u načelu je kod svih planinskih vina prisutan. Zbog globalnih klimatskih promjena, moguće je da će se sve više vinara okušati u uzgoju loze na većim nadmorskim visinama u potrazi povoljnijim klimatskim uvjetima.
Kako planine privlače čovjeka i u njemu pobuđuju želju da osvaja njihove vrhove, tako planinska vina privlače ljubitelje vina da ih upoznaju i da im se vraćaju.
Uz vina koja dolaze s položaja koji su oslikani i predstavljeni na samoj izložbi “Hrvatske planine” Stipana Tadića, na ovoj radionici imat ćemo priliku kušati i vina iz više različitih vinskih regija koje se nalaze na obroncima Alpi. Tako ćemo kušati autohtone sorte vinove loze koje dolaze iz Alto Adigea, Valtelline u Lombardiji te Vallle d’Aoste. Baš ova posljednja regija smatra se jednim od najsurovijih područja za uzgoj loze s jednog od najviših vinograda Europe uopće. Kušat ćemo vino koje nastaje podno samog Mont Blanca.
Potpunu listu vina koja ćemo kušati možete naći niže:

Cave Mont Blanc, Vini estremi 2015., sorta: prié blanc. Regija: Valle d’Aosta
Vinarija Kopjar, graševina 2016., podregija Zagorje – Međimurje
Vinarija Kopjar, rajnski rizling 2015., podregija Zagorje – Međimurje
Gumphof, Vernatsch Mediaevum 2016., regija: Alto Adige
Balgera, Valtellina Superiore Ca Fracia 2002., sorta: nebbiolo, podregija Valtellina (Lombardija)

Prijaviti se možete u nastavku:

Komentari

komentara