Portugizac vs. Gamay: jesu li spremni odrasti?

Portugizac vs. Gamay: jesu li spremni odrasti?

Termin: nedjelja, 21. siječnja u 18 sati

Lokacija: Bastion No. 19., Masarykova 19

Cijena: 250 kuna

Dva tipa vina koja se često uspoređuju. Prvenstveno, zbog famozne svake treće nedjelje studenog, kad već spremni Beaujolais nouveau sustiže mlade portugisce sjeverozapadne Hrvatske. Tada svi koji su željni mladog vina uživaju u prštavoj mladosti, zavodljivim voćnim aromama, ugodnoj pitkosti i lakoći ispijanja. Ono što se definitivno ne očekuje od takvih vina je dubina, kompleksnost i prezentiranje terroira iz kojeg dolaze.

Iako postoje vrlo ozbiljni gamayi, u Hrvatskoj se gotovo u potpunosti gamay konzumira kao Beaujolais nouveau, što smatramo za veliku štetu. Isto tako, portugizac se u našim krajevima tradicionalno pije kao mlado vino. Na ovoj radionici provjerit ćemo je li to zaista puni potencijal tih sorata. Vidjet ćemo ima li portugizac potencijal da bude lokalna verzija ozbiljnijeg gamaya.
Milan Rukavina, kreator vinske ponude Bastiona 19 i promicatelj prirodnih vina, potrudio se naći gamaye koje će vam predstaviti na ovoj radionici. Jedan je gamay Michel Guigniera La Petite Oseille iz 2013. Gamay iz Beaujolaisa dolazi iz apelacije Moulin à Vent. Michel Guignier radi ovo vino bez ikakvih aditiva, uz vrlo striktnu filozofija rada s lozom. Usto, probat ćete i “Beaumont” 2015. iz Domaine Guillot-Broux. Gamay južne Burgundije iz Mâconnaisa, iz napuštenoga vinograda, poput svih ostalih ove obitelji. Razigranost sustiže eleganciju u ovom vinu, kojim Emmanuel Guillot-Broux želi pokazati kako se Gamay može jednako plemenito razvijati kroz godine kao i crni pinot.
Nenad Trifunović uputio se pak na Plešivicu i proučio kulturu portugisca i otkrio potencijal kojeg ni mnogi vinari, a ni uživatelji ne prepoznaju. Tako da je iz podruma istaknutog zagovaratelja i uvjerenog interpretatora portugisca odabrao tri potpuno različita izričaja ove sorte: pjenušavog čistača nepca (Griffin Rose), sočan gutljaj oplemenjen odležavanjem (Dark Side barrique) i zavodljivu tamnu stranu potugisca (Griffin Dark Side). Zajednički im je najvažniji detalj – sadržaj: 100% Plešivica!
Gamay i portugizac ne moraju se piti mladi. Zato se i nalazimo u siječnju, a ne u studenom. Zašto ne bi ove sorte dale kompleksna vina jasnog terrioirskog izričaja?
Pridužite nam se i odlučite pobjednika u ovom sukobu “patuljaka”: plešivički portugizac vs. francuski gamay.

Vina koja ćete moći kušati:
Michel Guignier La Petite Oseille 2013.
Domaine Guillot-Broux “Beaumont” 2015.
Ivančić Griffin Rose
Ivančić Dark Side Barrique 2016.
Ivančić Griffin Dark Side

Komentari

komentara