Autohtone sorte južnog Tirola

Autohtone sorte južnog Tirola

Termin: četvrtak, 12. listopada u 18 sati

Lokacija: restoran Vinodol, Teslina 10

Cijena: 320 kuna

Autohtone sorte one su koje vam najiskrenije prezentiraju određeni vinski kraj. Naravno, što je vinar predaniji, vještiji i iskusniji, ta prezentacija je i uspješnija. Za ovu radionicu odabrali smo 6 vina nastalih od svih poznatih autohtonih sorti južnog Tirola, odnosno Alto Adigea koja dolaze s tradicionalno ponajboljih položaja, svaki za svoju sortu, i izlaze iz podruma malih obiteljskih vinarija koji su zaista posvećeni svom radu i pravilnoj prezentaciji autohtonih sorti. Preskačemo velike vinarije i tražimo što precizniji identitet.
Na strmim padinama Alpi već više od 3000 godina ovu regiju krasi uzgojena loza. Među 20 sorti koje se uzgajaju na 5300 hektara u Alto Adigeu, autohtone su četiri sorte: lagrein i schiava (vernatch) od crnih te traminac (gewürztraminer) i blatterle od bijelih sorti. Mi ćemo na ovoj radionici probati sve, neke i u više različitih tehnika vinarenja.
Vinari koji su odabrani da vam prezentiraju autohtone sorte svog kraja su:

Gumphof
Markus Prackwieser (obiteljskog naziva Gump) raspolaže s 5 hektara vinograda na iznimno strmim liticama uz dolinu Isarco u južnom Tirolu, na nadmorskoj visini od 350 do 550 metara. Zbog iznimno malih količina vina, a nevjerojatne potražnje iz svih dijelova svijeta, vina Gumphof raritet su za najveća svjetska tržišta, a pogotovo za hrvatsko.

Hartmann Donà
Nakon uspješne karijere glavnog enologa u Cantini Terlan i rada u velikom sustavu, Hartmann Donà zaključio je kako ipak želi biti u potpunosti predan radu u vinogradu i podrumu. Preuzima obiteljske vinograde u Cornaianu, u samoj blizini Bolzana. Kušat ćemo Hartmannov traminac, koji plijeni aromatikom i svježinom te Dona Rouge, vernatch ili schiavu koja pokazuje iznenađujuću dubinu i kompleksnost.

Nusserhof
Ova povijesna vinarija nastala još 1788. godine svojim nasadima unutar samog grada Bolzana ponosno prkosi urbanizaciji i industrijalizaciji koje je gotovo cijelo 20. stoljeće pokušavaju uništiti. Današnji nasljednik i vizionarski vinar Heinrich Mayr kao svoje životno poslanje ističe upoznavanje sorte lagrein. Na radionici ćemo kušati lagrein vinarije Nusserhof i u tradicionalnoj Kretzer verziji te u Riserva izvedbi, koja pokazuje čudesan domet koji ova još nedovoljno upoznata sorta ostvaruje. E da, kušat ćemo i blatterle, bijelu autohtonu sortu koju je Heinrich unatoč još uvijek velikim problemima s birokracijom, uspio spasiti od izumiranja. Danas uz rad u vlastitom, pomaže i drugim vinarima u sadnji i radu s blatterleom kako bi ovu vrlo zanimljivu sortu u potpunosti revitalizirao.

Lista vina koje ćete moći probati nalazi se niže:
Nusserhof – Blatterle 2015.
Hartmann Donà – Gewürztraminer 2016.
Nusserhof – Lagrein Kretzer 2015.
Gumphof – Vernatsch Mediaevum 2016.
Hartmann Donà – Dona Rouge 2010.
Nusserhof – Lagrein Riserva 2010.

Prijaviti se možete u nastavku:

Komentari

komentara