Nebbiolo poslije B

Nebbiolo poslije B

Termin: srijeda, 29. ožujka 2017. od 18 sati
Lokacija: restoran Vinodol, Ulica Nikole Tesle 10, Zagreb
Cijena: 370 kn

Nebbiolo je jedna od najcjenjenijih talijanskih i svjetskih sorti. Kako se uvijek pokušava sortu približiti i usporediti s nekom još poznatijom, može se reći da je nebbiolo za Italiju ono što je crni pinot za Francusku. Kako to često biva sa sortama velike vrijednosti, jako ga je teško uzgajati i iznimno je zahtjevan. Zato vrhunske rezultate daje na vrlo malom prostoru sjeverozapadne Italije, iako ga se sve više sad i od Australije, preko SAD-a do Argentine.
Svakako najpoznatija vina od ove sorte dolaze iz regije Pijemont, točnije iz vinograda koji okružuju sela Barolo i Barbaresco. Te nazive poznaju skoro svi istraživači vina i cijene ih kao neka od najboljih talijanskih vina uopće. Zbog iznimne potražnje sa svih krajeva svijeta, Barolo i Barbaresco postižu vrlo visoke cijene i često uopće ne dožive svoje najpotencijalnije godine zbog pritiska tržišta na vinare. Za razliku od ta dva legendarna položaja, postoje i druga, vrlo značajna vinogorja koja daju iznimne rezultate s nebbiolom još od davnina. Sjeverni Pijemont, poznat kao i Alto Piemonte, još sjevernija regija Valle d’Aosta i Valtellina u Lombardiji dom su nekih od najboljih nebbiola. Ne toliko otkriveni od strane ljubitelja vina, omogućuju još uvijek veću cjenovnu dostupnost i što je još važnije, najčešće provode vrijeme u podrumu upravo onoliko koliko vinar smatra da je optimum kako bi se vina uspjela iskazati u najboljem svijetlu. Zato ćemo se fokusirati upravo na nebbiolo iz tih krajeva. Ima nebbiola i nakon B(-arola/-arbaresca).
Kušat ćemo pjenušac iz nebbiola, neka recentnija godišta, neka već za aktualnu ponudu vina s tržišta, prahistorijska godišta. Vidjet ćemo razlike između Spanne iz Alto Piemonta, Chiavannasce iz Valtelline i Picutenera iz Valle d’Aoste, kako lokalno nazivaju ovu sortu u tim krajevima. Sva vina birana su zbog svoje kvalitete i pristupa vinara koji ih oblikuju.

Vina koja ćemo kušati:
Cantalupo – Mia Ida
Balgera – Rosso di Valtellina D.O.C. 1999.
Caves Cooperatives de Donnas – Valle d’Aosta D.O.C. 2013.
Rovellotti – ‘Valplazza’ Nebbiolo Colline Novaresi D.O.C. 2012.
Brigatti – Colline Novaresi nebbiolo D.O.C. Motfrei 2013.
Balgera – Valtellina Superiore D.O.C.G. “Valgella” 2002.

Prijaviti se možete u nastavku:

Komentari

komentara